Nr. 3-4/2020-5

REZUMAT

Cercetarea a vizat examinarea percepțiilor angajaților din domeniul IT&C, abordând relevanța genului în alegerea direcției profesionale. O scurtă trecere în revistă a experiențelor de carieră ale respondenților a dus la identificarea absenței sau prezenței stereotipurilor, inegalităților sau discriminării de gen în conturarea profesii proprii. Teoriile care au stat la baza acestui studiu științific aparțin specialiștilor din domeniul studierii diferențelor de gen în știință și tehnologie, precum prof. Dr. Cosima Rughiniș sau prof. Dr. Maria-Elena Osiceanu.

Autorii au concluzionat că atât în România, cât și în Europa, procentul de fete care aleg să urmeze studii de inginerie este mult mai mic comparativ cu cel al băieților. Stereotipurile au predeterminat o carieră mai dificilă pentru femeile inginer sau om de știință decât pentru bărbații care aleg aceeași direcție.

Studiul sociologic calitativ a fost realizat folosind tehnica interviului semi-structurat. Datele obținute au arătat că printre diferențele relevante în alegerea carierei se numără și stereotipurile, discriminarea și inegalitățile de gen. Au existat atât respondenți care au confirmat prezența acestora, vorbind din experiențele proprii sau ale cunoscuților, cât și respondenți care și-au manifestat o poziția neutră sau care au negat vehement existența diferențelor de gen în domeniul IT&C.

Cuvinte-cheie: stereotipuri de gen, femeile în disciplinele STEM, discriminare, carieră, TIC.

Intreg articolul